Excursies in The Gambia

Roots Riviertocht (Roots River Cruise)

De Mandika Kunta Kinteh wordt in 1767 vlakbij zijn dorp Juffreh door slavendrijvers gevangengenomen en naar Amerika verscheept.

Alex Haley is een afstammeling van Kunta Kinteh. In 1976 publiceerde hij: The Saga of an American Family, in het Nederlands verschenen onder de titel: Roots: wij zwarten.

In de Roots Riviertocht volgt u Alex Haley toen hij op zoek ging naar zijn roots.

U ontmoet de chef van het dorp Juffreh en ook een afstammeling van Kunta Kinteh. Daarna gaat u met een houten kano naar de ruines van fort James op James Island. In dit fort werden de slaven opgesloten voor transport naar andere landen.

Aan boord van de boot wordt de lunch geserveerd en met een beetje geluk ziet u tijdens de tocht dolfijnen langs de boot.

Abuko National Park (Abuko Nature Reserve)

Het Abuko National Park werd in 1968 gesticht en is 135 ha groot. Hier is nog te zien hoe Gambia er vroeger heeft uitgezien.

Door het bos loopt een wandelpad van ongeveer 3 km. Op het verste punt ligt een kleine dierentuin voor de opvang van wilde dieren. De dieren kunnen hier acclimatiseren, voordat ze weer in het wild worden uitgezet. In de dierentuin zijn hyena’s, gieren en apen aanwezig. Soms ook andere dieren.

In het park komen 300 vogelsoorten voor. O.a. Afrikaanse Reuzenijsvogel, Groene Toerako, Violette Toerako, Hamerkopvogel en nog vele andere.

Niet ver van de ingang ligt een waterpoel. Naast deze waterpoel staat het informatiecentrum. Vanuit het centrum heb je een goed uitzicht over de poel, waarin diverse vogels waden. In het water leven ook nijlkrokodillen.

Fathala Park

Het Fathala Park ligt in Senegal op 12 km van de grens met Gambia.

Vroeg in de morgen vertrekt u naar Banjul, waar de ferry naar Barra wordt genomen. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. De wachttijd bij de ferry kan wat langer zijn, maar is op zich een belevenis.

De safari duurt ongeveer twee uur. Met een beetje geluk ziet u zebra’s, neushoorns, giraffen en apen.

Een lekkere luie dag  (Lazy day)

Vaar door de mangrove in een Piroque (typisch Gambiaanse boot).

Lekker niets doen, beetje bijbruinen, afkoeling zoeken in het water en genieten van de mooie omgeving onder het varen.

Krokodillenpoel (Kachikally Crocodile Pool)

In het dorpje Bakau kunt u een bezoek brengen aan de Krokodillenpoel. Deze poel wordt door veel mensen als een heilige plaats beschouwd. Hier zijn krokodillen die u kunt aanraken. Dit komt omdat er veel zoveel voer wordt gegeven dat er geen noodzaak is voor de krokodillen om actief te zijn.

Stadstour (City Tour Banjul)

Geniet van een bezoek aan de hoofdstad Banjul. Bezoek een batikfabriek en koop souvenirs voor thuis. Wel afdingen, dat hoort. Begin bij een derde van de vraagprijs. Vanaf de Arch 22 heb je een mooi uitzicht over de stad.

Vissen in de kreek (Creek Fishing)

Voor iedereen die van vissen houdt of het gewoon leuk vindt een keer te proberen zelf vis te vangen.  Laat u meenemen op een uniek uitstapje naar de oesterkreek.

Makasuta Cultuur Bos (Makasuta Culture Forest)

Makasuta Culture Forest is 1000 hectare groot en bestaat uit mangrove, wetlands, savanne en palmbossen. Het bos is gelegen aan een zijrivier van de Gambiarivier. U maakt een tocht in een traditionele kano. Daarna maakt u een wandeling door het bos, bezoek een waarzegger en palmwijntappers. Bij het laatste onderdeel mag ook geproefd worden.

Voordat u Makasuta verlaat kunt u nog een kunstnijverheidscentrum bezoeken.

Vissersplaats Tanji (Fish auction Tanji)

Tegen 15.00 uur komen de vissers terug van zee. De vis wordt met manden uit de boten gehaald. Dit gebeurt in het water. De mannen lopen met de manden op hun hoofd naar de klaarstaande kruiwagens. Om de mannen met manden lopen jongens die hopen dat er een vis uit de mand valt. Elke vis die uit een mand valt mogen ze houden.

De vis wordt ter plaatse verkocht, gedroogd, gerookt of naar de markt gebracht.

Een kleurrijk tafereel met de kleding van de vrouwen en de mooi beschilderde boten.

Lamin Lodge

Abuko Natuur Park

Het Abuko National Park in Gambia

Gier op het strand

Ferry Banjul-Barra v.v.

De ferry van Banjul naar Barra en v.v.

Kleurrijke boom

Krokodillen poel

Arch 22

Vissen in de kreek

Visafslag Tanji