Bent u een vogelliefhebber?

Dan is The Gambia voor u The place to be. In The Gambia komen meer dan 500 vogelsoorten voor. Mede door de aanwezigheid van de rivier de Gambia is de diversiteit aan vogels in The Gambia groot.

In The Gambia kunt u dan ook veel inheemse soorten en Europese overwinteraars zien. Vooral na de regentijd is de vogeldichtheid heel hoog, maar ook in de droge tijd  zijn er vele soorten vogels waar te nemen.

In The Gambia zijn de vogels bij wet beschermd. Aziz Abdou heeft Ornithologie gestudeerd (vogelkunde) en heeft daardoor nog meer kennis van vogels dan de gemiddelde Gambiaan. Daarnaast lijkt het vaak alsof Aziz beschikt over ‘haviksogen’ waarmee hij de vogels spot die u dan vervolgens kan bewonderen.

Excursies voor vogelaars/vogelliefhebbers

Vogels met ontbijt (Birds and Breakfast)

De tocht start vroeg in de morgen bij Lamin Lodge, dat bij de Lamin kreek ligt.

Per houten kano gaat u op zoek naar vogels en geniet van de natuur. Na het ontbijt in Lamin Lodge brengt u een bezoek aan het Abuko National Park. Voor meer informatie over dit park zie de beschrijving bij de excursie Abuko National Park hieronder.

Abuku National Park (Abuku Nature Reserve)

Het Abuko National Park werd in 1968 gesticht en is 135 ha groot. Hier is nog te zien hoe The Gambia er vroeger heeft uitgezien.

In het park komen zo’n 300 vogelsoorten voor waaronder ook de Afrikaanse Reuzenijsvogel, Groene Toerako, Violette Toerako en de Hamerkopvogel.

Door het bos loopt een wandelpad met een totale lengte van ongeveer 3 km. Op het verste punt ligt een kleine dierentuin voor de opvang van wilde dieren. De dieren kunnen hier acclimatiseren, voordat ze weer in het wild worden uitgezet. In de dierentuin zijn hyena’s, gieren en apen aanwezig. Soms ook andere dieren.

Niet ver van de ingang van het park ligt een meertje. Naast het meertje staat een informatiecentrum. Vanuit dit centrum hebt u een goed uitzicht over het water, waarin diverse vogels waden. In het water leven ook nijlkrokodillen.

Brufut Woud (Brufut Woods)

Brufut Woods wordt met behulp van de plaatselijke bevolking beschermd. Het is een gebied voor vogelliefhebbers. Het terrein bestaat uit open boslandschap, waardoor het gemakkelijk is om vogels te spotten.

U kunt hier onder meer de Grote Honingspeurder, Kleine Honingspeurder, Verraux Oehoe, Witwangdwergooruil bewonderen.

Vogelsafari naar Tanji (Birdsafari Tanji)

Bij Tanji ligt een vogelreservaat. Dit gebied bestaat uit een ruig stukje kust met mangrove, kustbos en duinen. Vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

Lamin Lodge

Abuko Nature Reserve

Het Abuko National Park in Gambia

Visarend

De Visarend

Bonte IJsvogel

Hamerkop

Teugel IJsvogel